ഓരോ ആഴ്ചയ്ലേയും പത്രങ്ങളിലെ CURRENT AFFAIRS-43(JULY 11)
1. Which country conferred its first-ever 'Guardian of the Blue Horizon' honour on Prime Minister Narendra Modi?
Answer: Seychelles
2. India secured which rank in the QS World Future Skills Index 2027?
Answer: 13th
3. Khurasani Imli, recently awarded a Geographical Indication (GI) tag, is associated with which state?
Answer: Madhya Pradesh
4. Which sector is the Ashtalakshmi Growth Model primarily associated with?
Answer: Development of Northeast India
5. Which Indian mission is India's first planned human spaceflight programme?
Answer: Gaganyaan
6. Which country recorded its first-ever bilateral T20 International series victory over India?
Answer: Ireland
7. Which team knocked India out of the 2026 Women's T20 World Cup?
Answer: Australia
8. Which Indian city is set to host the 2028 World Athletics Indoor Championships?
Answer: Bhubaneswar
9. The 'Blue Economy' initiative is mainly associated with the sustainable use of which resource?
Answer: Oceans and marine resources
10. Which country is India's strategic maritime partner in the western Indian Ocean highlighted this week?
Answer: Seychelles
11. Which Indian state is associated with the newly inaugurated Captain of Ports Terminal Building mentioned in the news?
Answer: Goa
12. What is the primary objective of the PM-RAHAT Scheme?
Answer: Road accident victim treatment
13. The presence of a new bacterial species named Brachybacterium Netaji was recently discovered in which state?
Answer: West Bengal
14. The Euclid Space Telescope was launched by which space agency?
Answer: European Space Agency (ESA)
15. HELINA Missile has been developed by which organization?
Answer: Defence Research and Development Organisation (DRDO)
16. The Kiru Hydroelectric Power Project is being developed on which river?
Answer: Chenab River
17. In June 2026, a bronze statue of Maharishi Sushruta was unveiled in which city of Scotland?
Answer: Edinburgh
18. Which Nobel Peace Prize laureate celebrated his 91st birthday recently?
Answer: Dalai Lama
19. Which Indian institution secured the highest position among Indian institutions in the QS World University Rankings 2027?
Answer: IIIT Delhi
20. Which country's highest national honour, The Order of the White Double Cross (1st Class), was conferred on Prime Minister Narendra Modi recently?
Answer: Slovakia
21. Name the technology deployed for the first time in India on the Mumbai–Ahmedabad High-Speed Rail Corridor to reduce the "Tunnel Boom" effect.
Answer: Tunnel Hood Technology
22. In which state has the Department of Posts launched the drone-based mail transmission service?
Answer: Himachal Pradesh
23. Which messaging platform was temporarily restricted by the Ministry of Electronics and Information Technology ahead of the NEET UG 2026 Re-Examination?
Answer: Telegram
24. Name the nationwide digital platform launched by the Ministry of Ayush to transform public parks into community wellness centres.
Answer: Yoga Park Portal
25. Who was appointed as the Chairperson of the National Statistical Commission (NSC)?
Answer: Dr. Saibal Chattopadhyay
26. Which railway line project in Punjab was revived after nearly a century recently?
Answer: Qadian–Beas Railway Line Project
27. In which case did the Supreme Court of India rule that the right to walk on safe and demarcated footpaths is a Fundamental Right?
Answer: Maniyar Iliyaz @ Shaik Riyaz vs P. Ayyappan & Others (2026)
28. Which state's Bhagaiya Silk, Kuchai Silk, Munda Jewellery, and Bamboo Craft received Geographical Indication (GI) tags?
Answer: Jharkhand
29. Name Kerala's roadmap to become India's most women-friendly state.
Answer: Vision 2031
30. Which country will establish its first School Innovation Lab based on India's Atal Tinkering Lab model?
Answer: France
31. Name the 14-point interim agreement signed by the United States and Iran to reduce regional tensions.
Answer: Islamabad Memorandum of Understanding
32. Which country became the first Central Asian nation to join the New Development Bank (NDB) established by the BRICS nations?
Answer: Uzbekistan
33. Who was elected as a Judge of the International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS)?
Answer: Prof. Dr. Bimal Patel
34. Name the giant tortoise of Seychelles that was recognised as the world's oldest known terrestrial animal and the oldest turtle ever recorded.
Answer: Jonathan
35. Who was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of General Insurance Corporation of India?
Answer: Hitesh Joshi
36. Who was appointed as Inspector General in the National Investigation Agency (NIA)?
Answer: Sundarraj Pattilingam
37. Who was elected as the Vice President of the Financial Action Task Force (FATF)?
Answer: Vivek Aggarwal
38. Name the fifth vessel of the Arnala-Class Anti-Submarine Warfare Shallow Water Craft programme inducted into the Indian Navy.
Answer: INS Agray
39. Which company developed H-561, the first indigenously built Air Cushion Vehicle (ACV) inducted into the Indian Coast Guard?
Answer: Chowgule & Company Private Limited
40. Who became the first person of Indian origin to receive the prestigious Wolf Prize in Physics for the discovery of composite fermions?
Answer: Jainendra K. Jain
41. Who became the only Indian athlete to feature in the TIME100 Most Influential People in Sports 2026 list?
Answer: Smriti Mandhana

